Mango afrykańskie – fakty naukowe

[Głosów:0    Średnia:0/5]

Fala popularności zielonej kawy powoli mija, a na rynku już pojawił się nowy produkt gotowy do objęcia pozycji lidera wśród tabletek odchudzających. African mango, czyli mango afrykańskie w odróżnieniu od zielonej kawy jest stosunkowo nowym odkryciem, jednak zostało już dokładnie przebadane pod kątem działania i bezpieczeństwa.

Roślina ta rośnie najliczniej w kameruńskim klimacie i to właśnie na Uniwersytecie w Kamerunie przeprowadzono najszersze badania naukowe dotyczące mango afrykańskiego. W teście klinicznym zorganizowanym przez Laboratorium Składników Odżywczych i Biochemii udział wzięły 102 osoby, wszystkie ze zdiagnozowaną otyłością lub nadwagą. Celem badania było określenie wpływu wyciągu z mango afrykańskiego na zaburzony mechanizm procesów metabolicznych.

Doświadczenie było prowadzone przez 10 tygodni. Wybrano dawkę 150 ml ekstraktu z mango afrykańskiego, które było podawano przed posiłkami, dwa razy dziennie. Aby uzyskać obiektywne wyniki jedna  z grup nieświadomie otrzymywała placebo.

Skuteczność odchudzająca mango afrykańskiego

W kameruńskich publikacjach naukowych można sprawdzić, jakie były efekty prowadzonych badań:

– u badanych doszło do obniżenia poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi

– zaobserwowano znaczące spadki wagi u wszystkich badanych

Badania naukowe wykazały, że mango afrykańskie (z ang. African mango) obok zielonej kawy jest bezpiecznym i przede wszystkim skutecznym suplementem odchudzającym.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*